- ThePlus Audio
Γράφει ο Βλάσιος Οικονόμου
Με αυτήν την ιδιαίτερα καλαίσθητη και πολυτελή έκδοση, το Πολεμικό Μουσείο και ο συγγραφέας, θέλησαν όχι μόνο να παρουσιάσουν στο κοινό τα Στρατιωτικά Μετάλλια και Διάσημα που απένειμε το Ελληνικό Κράτος από το 1821 και έως το 1973, αλλά και να τα συνδέσουν με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα. αποδεικνύοντας έτσι, πως και αυτά τα ίδια αποτελούν Μικρά Κομμάτια της Ιστορίας της πατρίδας μας.
Η πρώτη αίσθηση του αναγνώστη είναι πως πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση με μεγάλο αριθμό φωτογραφιών μεταλλίων, προσωπογραφιών, πινάκων και απονομών, άρτια επεξεργασμένων και τοποθετημένων στο βιβλίο με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει το κείμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν θέματα που παρουσιάζονται βιβλιογραφικά για πρώτη φορά, ενώ ο συγγραφέας φρόντισε με ιδιαίτερη προσοχή να τεκμηριώσει τις πληροφορίες που παρουσιάζει με επίσημα έγγραφα και πηγές.
Στο βιβλίο διαβάζουμε πληροφορίες για το Αριστείο του Αγώνα 1821-1829 που απονεμήθηκε σε όσους έλαβαν μέρος στην Επανάσταση για την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για τα Αναμνηστικά Μετάλλια των Βαλκανικών πολέμων με αναλυτική αναφορά στις μάχες και τις ναυμαχίες για τις οποίες απονεμήθηκαν, ενώ στην συνέχεια το Αριστείο Ανδρείας και ο Πολεμικός Σταυρός μας μεταφέρουν εικονικά στο Δορύλαιο της Μικράς Ασίας και στα βουνά της Μακεδονίας. Στην συνέχεια παρουσιάζονται τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους ήρωές μας που πολέμησαν κατά των δυνάμεων του Άξονα στα βουνά της Αλβανίας το 1940, στα οχυρά του Ρούπελ, καθώς και στις ερήμους της Μέσης Ανατολής! Δεν θα μπορούσαν να λείψουν βέβαια τα μετάλλια για το Πολεμικό Ναυτικό, για τις σελίδες Δόξας που έγραψαν τα πλοία του Στόλου μας στο Αιγαίο στην Αδριατική και στη Μεσόγειο θάλασσα, καθώς και στον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό. Ακολουθούν τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους πιλότους και τα πληρώματα της Αεροπορίας μας, για τις μάχες τους στους ουρανούς της Ελλάδας και του Ελ Αλαμέιν. Η παρουσίαση των μεταλλίων συνεχίζεται με τα μετάλλια της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.
Λίγο πριν το τέλος, ο συγγραφέας θέλησε να μας παρουσιάσει Μετάλλια και Διάσημα που απονεμήθηκαν από Εθνικούς φορείς εκτός Ελληνικής Επικράτειας, ενώ για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα κλείνει με τα μετάλλια που ενώ θεσμοθετήθηκαν δεν απονεμήθηκαν τελικά, κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Στο τελείωμα του βιβλίου και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα Διάσημα που θεσπίστηκαν και απονεμήθηκαν. Η αναφορά και μόνο στις μονάδες που οι άντρες τους έφεραν αυτά τα Διάσημα είναι μεγάλη, όπως αυτή από τον «ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ», την «3 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ» και το «ΑΓΗΜΑ ΕΜΒΟΛΗΣ». Η κάθε μια από αυτές τις μονάδες έγραψε σελίδες ηρωισμού και αυτοθυσίας στο βιβλίο της Ιστορίας της Ελλάδας μας.
Σε αυτό το σημείο είναι άξιο λόγου να αναφερθεί πως, στην μελέτη παρουσιάζονται αναλυτικοί κατάλογοι τιμωμένων με μετάλλια και διάσημα, όπως Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας και Διακριτικό Έμβλημα Αγήματος Εμβολής, συνοδευόμενοι από τα αντίστοιχα τεκμήρια, ενώ μεταξύ άλλων φαίνεται και το πώς η εναλλαγή των πολίτικων και πολιτειακών καταστάσεων επηρέασε το σύστημα απονομής ηθικών αμοιβών .
Είναι πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην ελληνική βιβλιογραφία ιστορική εποπτική μελέτη για το συγκεκριμένο αντικείμενο, η οποία και θα αποτελέσει πλέον εξαιρετικό οδηγό για τον σύγχρονο ιστορικό ερευνητή. Αν κάποιος μέχρι σήμερα ήθελε να αντλήσει πληροφορίες για τα Στρατιωτικά μετάλλια και Διάσημα ήταν αναγκασμένος να ανατρέξει σε καταλόγους, αλλά και σε ένα πλήθος στρατιωτικών εγγράφων και άρθρων στον τύπο, τα οποία εκδόθηκαν και δημοσιευτήκαν σε βάθος δεκαετιών. Είναι σαφές πως μόνο εύκολο δεν ήταν για τον συγγραφέα να αναζητήσει όλες αυτές τις πληροφορίες, να τις αξιολογήσει και αφού τις διασταυρώσει να τις συμπεριλάβει στη μελέτη του. Ήταν πραγματικά μια μακρά και
επίπονη διαδικασία η οποία διαφαίνεται από το αποτέλεσμα που ο συγγραφέας κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία.
Καλημέρα σας. Ήθελα να μάθω αν στο συγκεκριμένο βιβλίο υπάρχει αναλυτικός κατάλογος με τα ονόματα όσων έλαβαν μετάλλια στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Μικρασιατική εκστρατεία.
Επίσης, το βιβλίο μπορούμε να το παραγγείλουμε ή είναι διαθέσιμο μόνο στο Πολεμικό Μουσείο;
Καλησπέρα σας, σχετικά με την πρώτη σας ερώτηση δεν υπάρχει αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα όσων έλαβαν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Υπάρχει όμως πίνακας των μαχών και των Μονάδων που δόθηκαν τα μετάλλια. Επίσης, όσων αφορά τη διάθεση του, σας προτείνω να επικοινωνήσετε με τον κ. Κωνσταντίνο Κουτρουλάκη, συγγραφέα του βιβλίου, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο koytkost@yahoo.gr. Σας εύχομαι ο,τι καλύτερο.