Του Δημήτρη Γκαλών
Τον Απρίλιο του 2019, έχοντας ως αφορμή τον πρόσφατο εντοπισμό του ναυαγίου του Υ/Β Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) στα βορειοδυτικά της νήσου Σκιάθου τον Ιανουάριο του 2018, ξεκίνησα τη συγγραφή μίας λεπτομερούς μονογραφίας για το θρυλικό αυτό υποβρύχιο φιλοδοξώντας να καλύψω τα ευρύτερα κενά της ιστοριογραφίας του. Κύριο μέλημά μου υπήρξε αφενός η παρουσίαση όλων των γεγονότων που συνδέονται με το έπος του Υ1 μέσα από το αρχειακό πρίσμα όλων των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων εμπόλεμων πλευρών, αφετέρου η προσπάθεια ανάδειξης και ισχυροποίησης της ιστορικής του υπόστασης, η οποία αποτελεί για 80 και πλέον χρόνια ένα θεμελιώδες κομβικό σημείο αναφοράς του υποβρυχιακού αγώνα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα σχεδόν χρόνο αργότερα, η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε και πήρε τη μορφή βιβλίου το οποίο εκδόθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας και το 2021 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας ανάκτησης φωτογραφικού υλικού, με σκοπό την οπτική τεκμηρίωση του πονήματός μου, απευθύνθηκα όχι μόνο σε θεσμικά όργανα, κρατικούς αρχειακούς οργανισμούς και ιστορικά ινστιτούτα, αλλά και σε ιδιώτες, οι πλείστοι των οποίων έχουν στην κατοχή τους ένα ασύλληπτο πλήθος ντοκουμέντων σε μορφή οικογενειακών φωτογραφικών άλμπουμ, παραστατικών, έγγραφων αφηγήσεων και ολοκληρωμένων ιστορικών ερευνών. Όλοι σε όσους απευθύνθηκα έθεσαν με προθυμία το υλικό που κατέχουν στη διάθεση μου. Τους ευχαριστώ από εδώ, για μια ακόμα φορά, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου.
Ανάμεσα στους ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μου συγκαταλέγεται και η οικογένεια του Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος υπηρέτησε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γιός του Ιωσήφ Ιωσήφ, κύριος Κωνσταντίνος Ιωσήφ, και η κόρη του, κυρία Βαλεντίνη Κολώνη, αμφότεροι κάτοικοι Αυστραλίας, έθεσαν στη διάθεση μου όχι μόνο σπάνιο και πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του πατέρα τους, αλλά μου παρείχαν και βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις του τις οποίες παρουσιάζω εδώ μέσω του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας. Στις αφηγήσεις αυτές ο Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος υπηρέτησε αρχικά στο Α/Τ Β.Π. ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ και εν συνεχεία στο Υ/Β Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ, θυμάται, αναπολεί και εμβαθύνει σε ιστορίες και γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τον αγώνα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ενάντια στις Δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ιωσήφ Ιωσήφ γεννήθηκε στην Αίγυπτο την 21η Ιανουαρίου 1921 και απεβίωσε στο Σίδνεï της Αυστραλίας τη 19η Νοεμβρίου 2015. Ως Έλλην εκ Καΐρου εντάχθηκε εθελοντικά στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό το 1942, μετά την αποδημία του στόλου στη Μέση Ανατολή. Υπηρέτησε κυρίως στο Υ/Β Β.Π. ΚΑΤΣΩΝΗΣ μέχρι τη βύθισή του. Δεν συμμετείχε στην έβδομη και τελευταία περιπολία του υποβρυχίου καθώς είχε σταλεί από τον κυβερνήτη του, αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο, στο Κάιρο με σκοπό να προσκομίσει έγγραφα στις συμμαχικές στρατιωτικές αρχές.
Απολαύστε την αφήγηση του, η οποία αποτελεί μια ακόμη ψηφίδα στην προσπάθεια ανάδειξης του μωσαϊκού της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο.