- ThePlus Audio
γράφει ο Κωνσταντίνος Κυρίμης (Kkirimis@otenet.gr)
Το 2011, είχα την τιμή να κυκλοφορήσει το βιβλίo μου “Υπόγειες ναυτικές οχυρώσεις στην Αττική (1936-44)” υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας. Μεταξύ άλλων, το βιβλίο πραγματευόταν την ιστορία του Βόρειου Οχυρού Αίγινας (BOA), που κατασκευάστηκε από την Ανωτέρα Διοίκηση Παρακτίου Αμύνης του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ 1936-40. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.
Σκοπός του Οχυρού, ήταν ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων του Αργοσαρωνικού. Το κυριότερο οπλικό σύστημά του ήταν 4 πυροβόλα των 305 χιλιοστών, επί δύο δίδυμων πύργων, οι οποίοι προέρχονταν από το παροπλισμένο θωρηκτό ΛΗΜΝΟΣ. Τοποθετημένοι στο βουνό του Τούρλου, οι δύο πύργοι αποτελούσαν θανάσιμο κίνδυνο για οποιονδήποτε αποτολμούσε να προσεγγίσει την Αττική ακτή.
Ενδελεχής έρευνα (αλλά και μια γενναία δόση τύχης) με βοήθησαν να λύσω ένα αίνιγμα που ταλαιπωρούσε τους λάτρεις της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας, επί δεκαετίες: “Με ποιόν τρόπο οι δύο πύργοι αφαιρέθηκαν από το ΛΗΜΝΟΣ και κατέληξαν στον Τούρλο”; Η απάντηση σε αυτό το αίνιγμα, δόθηκε αναλυτικά μέσω του βιβλίου μου. Εντούτοις, στη θέση του αινίγματος που λύθηκε τότε, ένα νέο γεννήθηκε: “Ποιά ήταν η ακριβής διαδρομή των πύργων, από την ακτή της Αίγινας μέχρι την κορυφή του Τούρλου”;
Για την επίλυσή του, είχα την χαρά να συνεργαστώ με τον κ. Γεώργιο Καρύδη, έναν αιγινίτη ερευνητή, λάτρη της ιστορίας του ΒΟΑ και ανθρώπου που γνωρίζει τον χώρο του Οχυρού, όσο κανένας άλλος. Χρησιμοποιώντας ως “οδηγό” αυθεντικές φωτογραφίες εποχής που εντόπισα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και με τη βοήθεια του κου. Καρύδη, μπορέσαμε να ιχνηλατήσουμε την ακριβή διαδρομή που ακολούθησαν τα πυροβόλα των 305 χλστ, από την προβλήτα στην οποία εκφορτώθηκαν, μέχρι το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι (όπως απέδειξε η έρευνά μας) για τη μεταφορά των πυροβόλων απαιτήθηκε να διανοιχθεί φαρδύς χωματόδρομος μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Σε αυτόν πρέπει να συνυπολογισθεί ένα ακόμα χιλιόμετρο που διανοίχθηκε μέχρι το Κέντρο Διεύθυνσης Βολής των πυροβόλων.
Credits:
- Ιστορική τεκμηρίωση / καταγραφή : Κωνσταντίνος Κυρίμης
- Έρευνα πεδίου : Γιώργος Καρύδης
- Φωτογραφική κάλυψη : Γιάννης Αρσενιάδης